SLO / ANG

Aktualno

Novice, objave in dokumenti iz sveta digitalnih rešitev in storitev.
31. 07. 2017

Projekt ROSE



Projekt ROSE z novimi rešitvami za Slovenijo in Evropsko unijo pri izmenjavi e-računov pri javnem naročanju

Projekt "Readiness Of Slovenian E-Invoicing” (ROSE), ki ga s finančno podporo Evropske komisije izvajajo Uprava Republike Slovenije za javna plačila, Gospodarska zbornica Slovenije, ZZI d.o.o., Mojdenar IT d.o.o. ter Center za evropsko prihodnost, tekom poletnih mesecev prehaja v analitično fazo oziroma fazo oblikovanja konceptualnih rešitev ob vzporednih naporih za boljšo ozaveščenosti in promocijo izmenjave e-računov v EU.

O dosedanjih in prihodnjih dosežkih je tekla razprava na drugem sestanku usmerjevalnega odbora, ki ga je gostil Center za evropsko prihodnost dne 27. julija 2017. Ključni namen trenutnih prizadevanj konzorcija, ki s projektom naslavljajo evropsko direktivo o prejemanju elektronskih računov pri javnem naročanju (2014/55/EU), je vzpostaviti podporno tehnološko okolje za nadgradnjo sistema za proračunske porabnike in vzpostavitev sistem za ostale zavezance, vpisane v nastajajoč Register prejemnikov eRačunov, ki bo omogočal prejem in prevzem eRačunov v skladu z evropskimi standardi o eRačunih.

Register prejemnikov eRačunov, ki ga bo vzpostavila Gospodarska zbornica Slovenije, sledi zahtevam evropske direktive, da tudi izvajalci javnih storitev, ki niso proračunski porabniki, v svoje poslovanje uvedejo e-račune. Med tovrstnimi izvajalci so v Sloveniji prisotna predvsem lokalna komunalna podjetja in drugi izvajalci javnih storitev. Prav tem bodo namenjena tudi usposabljanja, ki bodo pripomogla k razumevanju standardizacije e-računov v Evropski uniji in Sloveniji.

Države EU in Evropska komisija so namreč evropski standard za e-račune uvedle zaradi raznolikih formatov e-računov, ki se uporabljajo v državah EU. Raznolikost namreč vodi v nepotrebno zapletenost in visoke stroške za gospodarske subjekte in javne institucije in preprečuje, da bi elektronski računi tekoče krožili znotraj EU oziroma omejuje učinkovito delovanje Enotnega digitalnega trga EU.



Tehnična rešitev, ki bo izdelana tekom projekta ROSE, bo zajemala nacionalno specifični standard za elektronske račune eSLOG 2.0, ki bo usklajen z evropskimi standardi, platformo za prevajanje in prejem eRačunov, poslanih v enem od standardov, veljavnih v Evropski uniji, register prejemnikov eRačunov ter nadgradnjo vstopne točke za prejemnike eRačunov pri Upravi RS za javna plačila.

Nacionalna konferenca, namenjena boljši seznanjenosti izvajalcev javnih storitev glede prejemanja e-računov in predstavitvi prvih rezultatov projekta bo organizirana 25. septembra 2017 v Ljubljani.
Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024