SLO / ANG

Zgodovina

V ZZI smo v svoji skoraj tridesetih letih zanesljivega in kakovostnega poslovanja v svoji dejavnosti uspeli zagotoviti nenehno in obvladljivo rast obsega in učinkovitosti poslovanja na področju uspešno zaključenih projektov, kot tudi znanja in širitev področij, na katerih smo aktivni.

Skupaj z razvojem države, njenim vključevanjem v mednarodni prostor in vstopom v EU smo ves čas aktivno sodelovali pri razvoju digitalnih rešitev slovenske države na področju carinskega poslovanja in zunanje trgovine. Z izkušnjami in znanjem smo uspešno pomagali pri digitalizaciji carinjenja in ePoslovanja tudi v drugih državah regije.

Glavni mejniki

1989 - Ustanovljeno podjetje ZZI

Razvijamo in tržimo računalniške rešitve za udeležence v zunanjetrgovinskem poslovanju, ki jih učinkovito uporablja več sto slovenskih podjetij. Rešitve so sodobno tehnološko zasnovane in temeljijo na elektronskem poslovanju ter integraciji poslovnih procesov med organizacijami. ZZI razvija in ponuja tudi storitve elektronskega poslovanja, ki uporabnikom omogočajo sodobno, varno in celovito elektronsko poslovanje z organizacijami javne uprave, med podjetji ter integracijo poslovnih procesov, tehnoloških okolij in rešitev. Tipičen primer takšne storitve je elektronska izmenjava poslovnih sporočil. 

1991 -  Razvoj carinskih informacijskih sistemov

Strokovnjaki ZZI so soavtorji več informacijskih sistemov carinskih uprav v regiji. Začetki razvoja ZZI segajo v čas osamosvojitve Slovenije in s tem vpeljave nacionalnih carinskih postopkov in sistemov.  Že 1996 je slovenska Carinska uprava uvedla elektronsko vlaganje carinskih deklaracij, kar je bil začetek razvoja brezpapirnega izvajanja Carinskih in zunanje trgovinskih postopkov v regiji. 

1999 - Pospešen razvoj brezpapirnega poslovanja 

Carinska uprava RS je od vpeljave novega Carinskega sistema do 1999 večino deklaracij prek ponudnikov eIzmenjave že prejela/obravnavala brezpapirno. Hkrati pa se je začel nov cikel razvoja sodobnih carinskih in trošarinskih informacijskih sistemov za večjo učinkovitost in avtomatizacijo poročanja, obračuna in nadzora. 
ZZI je razvil prvi sistem elektronske izmenjave kot eStoritev za B2B in B2G ter aplikacije za digitalizacije postopkov zunanje trgovine za poslovne uporabnike. 
2002 se začne intenzivno prilagajanje regulativi EU. Implementiramo sistem TARIC. Leta 2006 razvijemo carinski informacijski sistem za Črno goro. Leta 2007 v Sloveniji uvedemo nov carinski informacijski sistem z novimi aplikacijami, storitvami in vmesniki za podjetja, trgovce in državne agencije. Centraliziran sistem deluje na modularni arhitekturi Java, standardiziranem sporočanju z interoperabilnostjo na odprtih standardih ter centraliziranim zaledjem za obvladovanje velike količine podatkov. Uporabniški vmesniki so neodvisni in delujejo na osnovi spletnih storitev.

2004 - Od rešitev po naročilu do storitev ePoslovanja v oblaku

Do leta 2004 za več podjetij in javnih ustanov izdelamo informacijske sisteme na ključ. 2004 na trg pošljemo prve standardne storitve eIzmenjave pod blagovno znamko ZZInet. Kmalu se prek storitev ZZInet z domačimi in mednarodnimi partnerji elektronsko povezuje več kot 600 podjetij. Leta 2006 ponudimo akreditirano storitev varne hrambe eHramba.si, s katero pospešimo razvoj avtomatiziranega brezpapirnega poslovanja. Svoje rešitve in storitve začnemo ponujati tudi podjetjem v Srbiji, na Hrvaškem, v BiH in Makedoniji.
Leta 2014 naše storitve za distribucijo in hrambo eRačunov ter druge poslovne dokumentacije v svoje rešitve integrira več kot 30 globalnih in lokalnih ponudnikov sistemov ERP in DMS.

2015 - bizBox, digitalizacija poslovanja ter industrija 4.0

Vse svoje storitve v oblaku združimo na enotni platformi bizBox.eu. Na enem mestu zagotovimo vse potrebno za digitalizacijo poslovanja med podjetji ter notranjega poslovanja. V slovenskem gospodarstvu pospešujemo uvajanje pristopov industrije 4.0. Svetovna banka Slovenijo postavi na prvo mesto po razvitosti nacionalne carinske uprave.  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024