SLO / ANG

Aktualno

Novice, objave in dokumenti iz sveta digitalnih rešitev in storitev.
11. 01. 2017

eIDAS

Uporaba Uredbe eIDAS

Od 1.6.2016 dalje se je v vseh državah EU začela uporabljati Uredba eIDAS, ki ureja področji elektronske identifikacije in storitve zaupanja. Prehodno obdobje, v katerem morajo države članice uveljaviti vse zavezujoče določbe pa je 28.9.2018.


Na področju e-identifikacije eIDAS določa pogoje, pod katerimi države članice priznajo sredstva elektronske identifikacije fizičnih in pravnih oseb iz drugih držav članic, s čemer je omogočena interoperabilnost in čezmejno poslovanje. Sama izbira sistemov za upravljanje identitete pa je prepuščena posameznim državam.
Uredba ureja šest storitev zaupanja: elektronske podpise, elektronske žige, elektronske časovne žige, storitve elektronske priporočene dostave, storitve hrambe kvalificiranih elektronskih podpisov in storitve v zvezi s potrdili za avtentikacijo spletišč. Poleg tega eIDAS določa še pravni okvir za elektronske dokumente.

Ponudniki, ki bodo želeli ponujati kvalificirane storitve zaupanja, bodo morali svoje storitve revidirati pri ustreznem organu. Kvalificirane storitve pa bodo priznane v vseh državah članicah.

Tudi vse ZZI storitve bodo kvalificirane skladno z Uredbo!

Uredba eIDAS - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX:32014R0910
Kratek video - https://www.youtube.com/watch?v=CCkGTjgsAOs

Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024