SLO / ANG

Objave

10. 12. 2020

Intrastat poročanje za leto 2021 v povezavi z Brexit-om in koncem prehodnega obdobja

VIR:FURS

Intrastat poročanje za leto 2021 v povezavi z Brexit-om in koncem prehodnega obdobja

Po trenutno zbranih informacijah bo potrebno s 1. januarjem 2021 pri uvozu blaga iz Združenega kraljestva brez Severne Irske (ZK brez Severne Irske) in izvozu blaga v ZK brez Severne Irske vložiti carinsko deklaracijo.

Blagovna menjava z ZK brez Severne Irske bo od takrat naprej, zaradi Brexit-a in prenehanja prehodnega obdobja z 31. 12. 2020, podvržena vsem carinskim formalnostim (nadzoru, kontrolam, postopkom ter dajatvam), ki veljajo za tretje države ne-članice EU. To pomeni, da z obdobjem 202101 blagovne menjave z ZK brez Severne Irske več ne vključujete v svoja Intrastat poročila.

S tem obdobjem bo v Intrastat-u tudi prenehala veljavnost šifre države partnerice GB. Povedano pa velja izključno za blagovno menjavo z Združenim Kraljestvom brez Severne Irske, ne pa tudi za blagovno menjavo s Severno Irsko.

Blagovno menjavo s Severno Irsko bo potrebno tudi po tem obdobju na podlagi Protokola o Irski / Severni Irski vključevati v Intrastat poročila pod novo šifro države partnerice XI, kar bo usklajeno tudi z davčno zakonodajo.

V primeru, da bo do konca leta prišlo do podaljšanja prehodnega obdobja s celotno ZK, poročanje za Intrastat ostane nespremenjeno. O kakršnih koli spremembah na tem področju vas bomo pravočasno obvestili. Več o tem si lahko preberete tudi na spletni strani FURS-a.
Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024