SLO / ANG

Objave

10. 04. 2024

Obvestilo uporabnikom eCustoms - preverjanje certifikatov CERTEX

Obveščamo vas, da bo carina predvidoma s 15. 4. 2024 začela s preverjanjem certifikatov v nadgrajenem carinskem enotnem okencu EU CSW - CERTEX.

EU CSW - CERTEX (EU CUSTOMS SINGLE WINDOW CERTIFICATE EXCHANGE), poimenovan tudi sistem enotnega okenca EU za izmenjavo potrdil, je sistem EU, ki omogoča izmenjavo informacij med nacionalnimi carinskimi sistemi in sistemi partnerskih pristojnih organov (PCA – Partner

Competent Authorities), ki so odgovorni za izvrševanje necarinskih formalnosti EU na različnih področjih, kot so zdravje in varnost, varstvo okolja, nadzor trga, ribištvo, itd. Pravni okvir za vzpostavitev enotnega okenca Evropske unije za carino je bil postavljen z Uredbo (EU)

2022/2399 o vzpostavitvi okolja enotnega okenca Evropske unije za carino. Izmenjava informacij o unijskih necarinskih formalnostih oziroma certifikatih iz dela A Priloge Uredbe (EU) preko EU CSW – CERTEX, bo s 25. 3. 2025 postala obvezna za vse države članice.

Več si lahko preberete na povezavi: https://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Carina/Podrocja/Uvoz_blaga/Novice/2024/Nadgradnja_carinskega_enotnega_okenca_za_preverjanje_certifikatov_EU_CSW_-_CERTEX.docx

Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024