SLO / ANG

Objave

13. 07. 2018

Turčija – elektronsko izdajanje potrdil o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED

VIR: FURS

V skladu z obstoječo zakonodajo ni mogoče priznati statusa blaga v prostem prometu ali dodeliti preferencialne obravnave za blago v EU na podlagi potrdil, elektronsko izdanih v Turčiji, ki niso podpisana.

Z dopisom št. 4246-277/2018-2, z dne 22. 5. 2018, smo vas obvestili, da so turški carinski organi začeli uporabljati elektronski sistem za izdajo potrdil o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED ter da turški carinski organi zaradi tehničnih težav pri vpeljavi elektronskega sistema od 24. aprila 2018 dalje uporabljajo nov žig na dokumentih, izdanih v rednem (ne elektronskem) postopku.

Turčija izdaja elektronska potrdila o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED, ki v polju 12 oziroma v polju 11 niso podpisana s strani turških carinskih organov. Elektronsko izdana potrdila sicer vsebujejo QR kodo, ki pa je ni mogoče šteti kot elektronski podpis. Poleg tega branje QR kode v več državah članicah ni izvedljivo, saj le-to zahteva nakup ustrezne opreme. Evropska komisija je opravila temeljito pravno analizo in prišla do zaključka, da obstoječa zakonodaja ne preprečuje elektronske izdaje potrdil, vendar pa v skladu z obstoječo zakonodajo ni mogoče priznati statusa blaga v prostem prometu ali  dodeliti preferencialne obravnave za blago v EU na podlagi potrdil, ki niso podpisana.

Vsa potrdila o gibanju blaga, izdana v Turčiji, ki niso podpisana, se zato v EU ne morejo sprejeti in jih je  treba poslati pristojnim turškim organom, da jih bodisi podpišejo ali nadomestijo s podpisanimi. Finančne urade zato prosimo, da ravnajo v skladu z zapisanim (ne sprejemajo nepodpisanih potrdil) in da vsa nepodpisana potrdila posredujejo na Generalni finančni urad, ki bo ta potrdila zbirno poslal nazaj v Turčijo.

Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2023